Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Проф. Асена Сербезова: Има нарушения в договорите за медицинските изделия

За около шест месеца са направени 130-140 проверки в болници и в регионални здравни инспекции. Изчакала съм да видя резултати от проверките как се управляват болнични лечебни заведения. Няма партийна окраска, няма реваншизъм и няма нищо необосновано или нестъпващо на факти в това, което правя. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Тя посочи, че от 2006 г. насам освободеният от поста директор на болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев е имал само една проверка от Министерство на здравеопазването. „Болницата има задължения и те са се увеличили, но нямат просрочия. Задълженията са около 7 млн. лв. Установихме, че има плащания към контрагенти без да са спазени всички изисквания на закона за суми над 50 000 лева. Констатирано е, че има нарушения в договорите за медицинските изделия. Няма система за финансово управление и контрол, няма критерии за разпределяне на допълнителното материално стимулиране“, посочи тя.

Проф. Сербезова подчерта, че това е държавна болница, чийто принципал е Министерство на здравеопазването. Но 85% от гражданските договори в „Света Екатерина“ са усвоени от ръководителя на болницата.

Според нея би било редно да има мандатност на ръководителите на всички лечебни заведения.

Здравеопазването трябва да е надпартиен консенсус. Безотговорно е да има партиен оттенък Спешната помощ, подчерта Асена Сербезова.

Тя даде пример с Проекта за обновяване на структурите на Спешната помощ от 2014 г., минавал през управлението на различни министерства. „Накрая се оказва, че през 2022 г. много малка част от ремонтните дейности по обектите са направени. От 237 обекта, които са били предвидени, на този етап са завършени строително-монтажните работи в 10 обекта от системата на Спешната помощ. Съставен е акт за 11 обекта, сключени са договори за доставка на медицинско оборудване. Предстои доставянето на 400 броя новооборудвани линейки“, посочи Асена Сербезова.

Поредната КОВИД вълна вече е факт, заяви здравният министър в оставка. В момента заболяемостта е около 103 на 100 000 души.

По думите й противоепидемичните мерки трябва да се вземат в съответствие с Националния план на действие, който в момента е ревизиран и предстои разглеждане и приемане от Министерски съвет.

Здравният министър заяви, че ръководството на Министерството на здравеопазването е изпратило писма до директорите на РЗИ по предложение на главния държавен здравен инспектор с които припомня, че болничните лечебни заведения са длъжни да осигурят места за КОВИД лечение. „Не е нужно да има инфекциозни отделения, а просто обособени изолатори, стаи с легла, където да се лекуват тези пациенти“, обясни министър Сербезова.

Тя посочи, че сега циркулиращият подвариант покачва силно заболеваемостта, но случаите, които постъпват в лечебно заведение, към момента не са много.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *