25.07.2024

Зърнопроизводители планират протести срещу вноса на над 300 хиляди тона украински слънчоглед

Зърнопроизводители у нас планират протести срещу вноса на над 300 хиляди тона украински слънчоглед, който подбива цените и застрашава родното производство. На фона на разрешения от Европейската комисия безмитен внос от Украйна, през следващата седмица те ще търсят среща с новия служебен кабинет.

За последните 2 месеца у нас са внесени над 6000 тона украинска пшеница с цел реекспорт, което е пренебрежимо малко количество на фона на прибраната реколта от над 6 милиона тона. Това съобщи през седмицата земеделският министър в оставка Иван Иванов и поясни, че текат проверки в складове посочени от зърнопроизводителите.

Иван Иванов: Това, което сме установили е, че складовите наличности отговарят на митническите декларации. Пробите трябва да излязат следващата седмица за съдържанието на препарати за растителна защита и пестициди. Ако те са над нормата, зърното ще бъде унищожено. Това е което държавата може да направи.

При слънчогледа обаче ситуацията е далеч по-различна. От 1 юли досега са внесени безмитно от Украйна 340 000 тона със средна цена за периода 1439 лв. за тон.

Притесненията на зърнопроизводителите ни са, че заради украинския слънчоглед няма къде да се съхранят новата реколта, а натискът от търговците за по-ниска изкупна цена ще бъде голям.

Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите: При разговор с украински колеги, че изнасят слънчоглед с ниска цена и ни убиват, хората ни казаха: „Като нямате държава, това е. Нека държавата да ви регулира нещата и ще се оправите. Ние докато можем, ще го правим“.

Зърнопроизводителите се притесняват и от качеството на слънчогледа от Украйна, който вече се преработва у нас.

Кирил Киров, зърнопроизводител от Добрич: В момент на война те не могат да го съхраняват качествено и съответно проблемите, които носят, дори и зарази, са доста сериозни. Трябва държавата да е по-стриктна в изискванията, които имаме по границата ни.

Оказва се, че не само българските, но и полските зърнопроизводители имат притеснения заради украинското зърно. В Полша е въведен депозит при внос на зърно от Украйна, като идеята е то бързо да мине през страната, без да остава в нея. На стоката, която влиза, се поставя депозит. При излизането й, той се връща. Ако не излезе от страната, се извършват проверки.

Зърнопроизводителите ни очакват резултатите от пробите за качеството на украинското зърно. Те са информирали за притесненията си Европейската комисия и ако не бъдат чути, планират общи протестни действия с полските си колеги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *