Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Проф. Кантарджиев: Трябва отново да се въведат безплатни тестове за КОВИД-19, за да се изследват повече хора

Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София. Трябва отново да се въведат безплатни тестове, за да се изследват повече хора. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столичната община.

„Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява. Всяка лято си имаме инфекции. С Омикрон не искаме да преекспонираме нещата.  До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадах, че толкова рано дойде този вариант на Омикрон у нас“, поясни Кантарджиев.

По думите на професора драстични мерки не се очакват. „Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, 2 пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни той. Според него в  градския транспорт  е добре да се носят маски.

Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.

„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят“, каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустер ваксините.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *