Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Проф. Кантарджиев: Служебният здравен министър може би ще промени подхода по контрол на ковид епидемията

Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон – BA.5 в Европа е последователно – в момента става и в нашата страна. Това заяви в студиото на „Денят започва“ проф. Тодор Кантарджиев.

В последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на ковид случаите като това отчасти се дължи на предприетите мерки, каза той.

„В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват“.

Новият вариант на Омикрон – BA.5, е с намалена вирулентност, обясни професорът. Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

„Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията“.

Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с ковид. Професорът обясни, че след преболедуване човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен.

„Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безроблемно начабо на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това“, коментира Тодор Кантарджиев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *