Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Проф. Александрова: Дългият COVID-19 вече е един от водещите проблеми

„Колкото и да изглежда безобиден, Омикрон не е такъв, особено при по-уязвимите“. За това предупреди проф. Радостина Александрова в ефира на „Твоят ден“ на NOVA NEWS. Тя посочи, че той може да доведе като опашка „дълъг ковид“- вече „един от водещите проблеми“.

Работи се много по овладяването му, допълни професорът. Оттук нататък фокусът е именно върху уязвимите групи, които трябва да бъдат защитени добре, посочи Александрова. В тази група тя включи и децата. Тя коментира и лекарствата срещу коронавируса, но подчерта, че те не могат да заместят ваксината.

„Смята се, че някои държави вървят към ендемичния вариант на развитие – така, както живеем с грип“, обясни още Александрова. А за отмяната на маските за повечето места на закрито от четвъртък, посочи: „Аз мисля, че е добър ход дотолкова, доколкото хората, които смятат, че имат нужда, ще продължат да ги ползват. Изобщо ние вървим към това да живеем заедно с този вирус“.

По думите на проф. Александрова това, което сме научили е, че дистанцията, носенето на маските може да ни предпази тогава, когато е по-активен вирусът и сме в затворени помещения. А наученото ще приилагаме и при грип.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *