Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Гърция не планира връщане на Covid мерките

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис изрази оптимизъм, че няма да има нужда от налагане на мерки за пандемията от коронавирус през есента, като каза, че ако са необходими, те ще бъдат леки, съобщава електронното издание на в. „Катимерини“.

Говорейки пред Skai TV, Плеврис каза: „Имаме протоколи за лечение, ваксинирано население и антивирусни лекарства.“

„Тази пълна смесица ни прави оптимисти, че никога повече няма да видим задължителни и ограничителни мерки“, добави министърът, но отбеляза, че държавата е готова за евентуално повторно въвеждане на някои леки мерки, ако се наложи.

„Готови сме да вземем мерки, ако има различна динамика. Очакваме нови вълни през есента. Чувството, което имаме е, че няма да е необходимо да предприемаме мерки и ако го направим, те ще бъдат меки“, каза Плеврис, като същевременно издаде силна препоръка в полза на използването на маски, особено за уязвими хора, „защото те са най-застрашени.“

Министърът също призова хората да се ваксинират, като подчерта, че съществуващите ваксини все още предпазват от тежки заболявания.

Що се отнася до актуализираните ваксини, той отбеляза, че Moderna и Pfizer са в последния етап на тестване за Omicron BA.4 и BA.5.

„Надяваме се да имаме ваксините в рамките на годината“, каза още Плеврис.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *