24.07.2024

Меджидиев: През годините много е неглижиран проектът за модернизиране на спешната помощ

През годините много е неглижиран проектът за модернизиране на спешната медицинска помощ, каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол. В Министерството на здравеопазването се полагат огромни усилия дейностите по проекта да бъдат реализирани качествено и в срок. Да спрем да говорим за тотални реформи, да се обединим надпартийно, да започнем съвместно с една обща цел – да подобряваме нещата и да започнем от спешната помощ, призова министър Меджидиев.

Той изброи обектите, в които се извършват ремонтни дейности в рамките на проекта и допълни, че са доставени 358 оборудвани линейки. В процес на оценка е процедурата за избор на изпълнители за обзавеждане на обектите. Предстои да се обяви обществена поръчка за 42 линейки.

Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, е финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 с близо 164 млн. лв. Крайният срок е 23 декември 2023 г.

Основната цел на проекта е обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна – спешните отделения на 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и шест изнесени екипа; модернизиране на съществуващи сгради, купуване на 400 оборудвани линейки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *