Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Сиренето в магазина – скъпо и пълно с вода

 35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Това сочи проучване на „Активни потребители”.

Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки  съдържанието е над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%.

Този продукт няма нищо общо със сиренето, смята молекулярният биолог от Асоциация „Активни потребители“ д-р Сергей Иванов, който беше гост в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България“. При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират, обясни още д-р Иванов.

След като от две години „Активни потребители“ заедно с браншовите организации и Агенцията по храните ходим уж на контрол, за мен лично обяснението е нежелание, да не кажа откровен саботаж от страна на контролния орган и не мога да си обясня причините за това, коментира молекулярният биолог. Ние имаме случаи как една година се опитваме да убедим Агенцията по храните, че трябва да се прави микробиология, тоест да се определя дали има патогенни организми в сирената, когато това нещо е европейско изискване, каза още д-р Сергей Иванов.

То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии, каза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според него продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.

Д-р Иванов обясни, че цената не е гаранция за качество. Половината от скъпите марки – над 16 лева на килограм, са с повече вода, обясни той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *