Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Последни новини

НС сложи край на инхаус процедурите

Забранява се превъзлагането на обществени поръчки по т.нар. инхаус процедури. Това реши парламентът, гласувайки на първо четене промени в Закона за обществените поръчки.

С приетите поправки се предвижда забрана изпълнителят да превъзлага предмета на договора или дори части от него на други лица. Освен това се задължава да декларира, че може да изпълни поръчката със собствен ресурс и да публикуват в Регистъра на обществените поръчки сключените договори и анексите към тях заедно с приложенията.

Предвиждат още мониторинг и изпращане на информация на контролните органи като АДФИ и Сметната палата, което е част от изискванията на Брюксел да допусне втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Предложенията целят да се намали броят на процедурите на договаряне без обявление, както и на поръчките, възложени при само една оферта.

В тази връзка се предвижда задължение за възложителя да определи допълнителен срок от най-малко десет дни, когато в първоначално определения такъв няма постъпили заявления или оферти или е получено само едно заявление или оферта.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *