24.07.2024

Шефът на ЦГМ: От 1 март перфораторите за билети ще бъдат демонтирани

Промяната в системата за таксуване в градския транспорт в София е поетапна и постепенна.

В това увери Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, който обясни по БНР новите правила и промените в превозните документи за столичния градски транспорт.

„През септември вече се въведоха нови превозни документи. Вече с едно посещение в ЦГМ можете да заредите годишна карта за ученик или за студент, а и въобще за младежи до 26 г, за цялата градска мрежа – за 250 лева. Остава в сила годишната карта от 365 лева. От 1-ви януари основната промяна е възможността с единично електронно билетче от 1,60 да се пътува повече. За 30 минути с него (билет 30+) ще можете да се валидирате в толкова превозни средства, колкото са ви необходими. Последната валидация, дори и тя да е в 29-ата минута, ще можете спокойно да продължите пътуването до вашата дестинация“, обясни той.

Билетът 60+ (за 60 минути) ще струва 2,20 лева.

Хартиеното билетче от 1,60 лева в метрото остава и ще може да се купува от касите. В наземния транспорт билет ще може да се закупи от водача, но на цена от 2 лева.

„Над 90% от пътуванията в градския транспорт в София се извършват с абонаментни карти. Това е най-удобният начин да се пътува, без да мислите за време и без да мислите как и къде да заредите, защото се зарежда веднъж годишно, а има и опция – веднъж месечно. Вече около 30-40 хиляди ползвания дневно има таксуване с банкова карта или смарт устройство. Навсякъде в превозните средства има устройства за валидация“, посочи Дилчев.

От 1-ви януари 2023 г. отпадат тридневната карта за всички линии, месечните карти за метро, за една линия наземен транспорт и за метро плюс една линия наземен превоз, както и тримесечната и 6-месечната карта за всички линии.

От 1 март 2023 г. перфораторите за хартиени билети ще бъдат демонтирани и отиват в историята, обобщи директорът на ЦГМ:

„Ако някой има закупен хартиен билет, ще може да го използва в първите два месеца на следващата година“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *