Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Вучич: Ще взема всички мерки, за да защитя нашия народ и да защитя Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия е в трудна ситуация, но че ще направи всичко възможно да запази мира и стабилността, но и да защити сръбския народ в северната част на Косово.

Той заяви във видеообръщение в Instagram, че след като въоръжи албанците и повиши бойната им готовност, ще вземе всички мерки за защита на сръбския народ и запазване на мира.

„Намираме се в трудна ситуация, но ще направим всичко, за да запазим мира и стабилността и не само това, но и да защитим нашия народ в северната част на Косово и Метохия. След като въоръжихме албанците и след като повишихме нивото на тяхната бойна готовност ще взема всички мерки, за да защитя нашия народ и да защитя Сърбия“, написа той в Instagram.

По-рано властите на непризнатото Косово приведоха въоръжените си сили в пълна бойна готовност, около 1,5 хиляди служители на службите за сигурност бяха инструктирани да останат на службата си или в зоната на обсег през предстоящата нощ с цел евентуални придвижвания през нощта.

В неделя посланиците на Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция поискаха сръбският президент да постигне демонтирането на барикадите, издигнати в северната част на Косово и Метохия, в рамките на 24 часа. Дипломатите изпратиха писмо до сръбския лидер с такова искане, заплашвайки, че в противен случай няма да пречат на опитите за самостоятелно справяне със ситуацията на премиера на непризнатото Косово Албин Курти, който подчерта, че премахването на барикадите на север на региона „не може да изключи жертви“.

Ситуацията в Косово и Метохия рязко ескалира на 6 декември, когато специални части на непризната формация, придружени от патрули на мисията на Европейския съюз в Косово, започнаха да превземат помещенията на избирателните комисии в Северно Косово и Метохия. Сръбското население се организира спонтанно и отблъсква косоварите, които преминават през река Ибър. На 8 декември около 350 полицаи от Косово влязоха в населената със сърби северна част на автономната провинция с бронирани автомобили и блокираха северната част на Митровица. На 10 декември косовската полиция в Косовска Митровица арестува сръбския бивш полицай Деян Пантич по скалъпени обвинения. В отговор сръбското население блокира с барикади пътищата в няколко населени места.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *