Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

14% от всички кибератаки в света засягат българи

Заплахите от кибератаки – фишинг и заразени имейли са се увеличили с 60% през последната половин година. Това показва докладът на една от компаниите за кибер-защита. Това са данните за целия свят.

За България – в рамките само на тази година редица български институции пострадаха от хакерски атаки. Такава блокира работата на „Български пощи“ и последваха уволнения. Хакери атакуваха сайтове на институции, включително на Министерския съвет, президенството и други служби и институции.

Прогнозите в световен мащаб показват, че през следващата година щетите при изтичането на данни след хакерски атаки ще стигнат 5 милиона долара.

„За тези пет минути са се появили около 20 000 нови заплахи за нечий компютър, за нечии данни. Зловредни софтуери сега се опитват да вземат паролата на някого и да пробият в неговата база с данни“, казва Кандид Уест, експерт по киберзащита.

Очевидно кибер атаките не спират през празничните дни, а България става все по-желана цел.

„Забелязваме, че атаките към България са на осмо място по честота. Близо 14% от всички кибер атаки в света засягат именно българи“, каза Кандид Уест.

В някои от случаите атаката успява да пробие до мястото, в което се съдържат всички снимки, документи, имейли и важна информация, която човек пази на едно място – в така нареченото облачно пространство.

„Може да разполагат с всичките ви онлайн данни. И може да се наложи да си платите, за да си ги получите обратно. Ако паролата ви е слаба, ако отварят линкове от съмнителни имейли, ако вярват на сайтове, които много приличат на сайт на официална институция, но не са и единственото, което правят е да откраднат паролата ви – вие сте в един от капаните. Следва изнудване или пък използване на данните, които са откраднали, за да могат с тях да стигнат до други хора. Едно от класическите последствия включва пари, разбира се. Да използват кредитната ви карта, за да си купят телефон например. Сметката ще е за вас, телефонът ще си е за тях“, казва Кандид Уест.

Една от първите спирачки на всичко това е както винаги личната защита – достатъчно добра парола и малко здравословно недоверие към съмнителни сайтове и имейли.

„Когато шофирате си слагате колана, разчитате, че имате добри спирачки. Да, това може и да не ви предпази в 100% от случаите, но знаете, че не бива да неглижирате тази защита“, казва Уест.

Само за времето на този репортаж около 8000 нови заплахи са тръгнали към своята нова цел. Сценариите са същите и в опитите за изамама няма иновация. Но очевидно все още работят.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *