18.07.2024

Храните във Великобритания са поскъпнали рекордно

Инфлацията, която отразява цените на храните във Великобритания, достигна рекордни равнища поради повишаващите се цени, показват нови данни, предаде ДПА.

Цените на хранителните стоки в британската търговска мрежа на дребно нарастват с 13,3% през декември при 12,4% през предходния месец.

„Това беше една Коледа, изпълнена с предизвикателства за много домакинства в Обединеното кралство. Хората не само, че бяха принудени да плащат по-високи сметки за енергия поради застудяването, но и много основни храни поскъпнаха, тъй като поради войната в Украйна цените на фуражите, торовете и енергията остават високи“, отбелязва Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на британския консорциум на търговците на дребно.

Цените на пресните храни във Великобритания се повишават с 15 на сто през декември при 14,3 на сто през ноември. Пакетираните и консервираните храни поскъпват с 11 на сто през миналия месец на годишна основа.

При други стоки, сред които и дрехите, инфлацията, която отразява продажбите на дребно, се забавя до 4,4 на сто през декември при 4,8 на сто през предходния месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *