Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Министър Меджидиев: Активираме българските производители и търговци на лекарства

Активираме българските производители и търговци на лекарства за допълнително производство и внос, с оглед недостига на някои лекарствени продукти.„Мобилизирана е Изпълнителната агенция по лекарствата за извършване на проверки относно недостига на лекарствени продукти, като днес включихме в екипите и представители на регионалните здравни инспекции в страната.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред медии във Видин, където е на посещение във връзка с наболелите проблеми в болничната помощ на територията на областта.

„Проверяваме наличността на медикаменти в България, като сме активирали и българските производители специално по отношение на антибиотиците и антихипертензивни медикаменти. Проблемът с недостига на лекарства е в европейски мащаб“, посочи здравният министър, като подчерта, че недостиг на лекарствени продукти е налице в 25 от 27-те държави членки на ЕС, за което е уведомена Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Проблемът е, че голяма част от активните фармацевтични съставки, използвани за производството на лекарства в Европа, идват от Китай и Индия. В този смисъл причина не може да се търси единствено в реекспорта, доколкото за да съществува той, условие е да има внос, стана ясно още от думите на здравния министър. Именно по тази причина МЗ е активизирало българските производители, за да бъде компенсиран недостигът, в случаите в които това е възможно.

Отделно от това министърът на здравеопазването провежда разговори с Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства във връзка с организацията по допълнителен паралелен внос на лекарствени продукти в страната. „Тази сутрин проведох разговори с представители на Асоциацията и имам тяхното уверение, че предстои да бъдат осигурени допълнителни количества лекарствени продукти“, подчерта д-р Меджидиев.

Продължават проверките по складовите бази на търговците на едро, в т.ч. и какви заявки са постъпили от аптеките към търговците и доколко въпросните заявки са изпълнени. Контролът е засилен и се упражнява на всички нива, а там където бъдат установени нарушения, санкциите ще бъдат възможно най-тежките, беше категоричен здравният министър.

Успоредно с това, за да се намери трайно решение на проблема с недостига на лекарства, ще се пристъпи и към законодателна инициатива за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Целта е да бъде променена и формулата, по която чрез Специализираната информационна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) временно се ограничава износът на лекарства от страната, за да бъде осигурен на българските граждани достъп до необходимите им лекарствени продукти. Това коментира още министър Меджидиев пред медиите във Видин.

Той отправи и апел да не се спекулира с недостига на конкретни лекарствени продукти и да не се всява паника сред населението. Призивът на здравния министър към пациентите е да не пристъпват към презапасяване с лекарства и да се доверяват на своите общопрактикуващи и лекуващи лекари, които най-добре познават здравословното им състояние, и при необходимост могат да назначат съответната терапия с генерични лекарствени продукти

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *