21.07.2024

Повече от 4 000 студенти не могат да се върнат в общежитията си заради незавършени ремонти

студенти, образование, ученици

Повече от 4 000 студенти у нас не могат да се върнат обратно в общежитията си. Причината е започнати, но недовършени ремонти. На студентите е било казано, че преместването им е за период от една година.

През 2020 година Министерски съвет отпусна 98 млн. лева за ремонт на студентски общежития. Две години и половина по-късно има още неусвоени средства и 10 блока не са ремонтирани. Причината е поскъпването на строителните материали с 30-40%. Има много засегнати места – във Варна, в Пловдив, в София. Студентите в момента живеят по квартири и плащат 10 пъти по-високи наеми, каза в БНТ „Денят започва“ Даниел Парушев – председател на НПСС.

По думите му първоначалните намерения са били да се ремонтират над 25 блока. В момента готови са само 16. Той допълни, че от Националното представителство на студентските съвети днес ще входират писмо до министър-председателя Гълъб Донев за отпускане на 10 млн. лева за довършване ремонта на студентските общежития.

Това е въпрос на добро управление и добро стопанисване. Този проблем трябва да се реши и то бързо, защото ако се отлага поради липса на бюджет или добро отношение към тези неща, той ще продължи с години, отбеляза проф. Димитър Димитров – ректор на УНСС и главен секретар на Съвета на ректорите в Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *