Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Последни новини Свят

Политолог: Санкциите по “Магнитски” са свързани със съдбата на ГЕРБ и БСП

Могат ли санкциите “Магнитски” да променят политическата ситуация у нас? Темата в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България“ коментираха политолозите Даниел Смилов и Първан Симеонов, политическият анализатор Кристиян Шкварек и Арман Бабикян от “Ние идваме”.

По-интересни са политическите последици от санкциите по “Магнитски”, главно свързани със съдбата на балканския лагер в лицето на ГЕРБ, БСП, ДПС”, коментира Първан Симеонов. Според него “бенефициенти са ПП и ДБ”.

Посланието на САЩ, налагайки санкциите, е: “Слагайте си тези хора в парламента, но не ни ги водете вкъщи”, смята Смилов.

Последиците трябва да вървят в две посоки, каза още той – наказателно правната, където прокуратурата трябва да си свърши работата, и политическата линия за поемане на отговорност. Когато има такава афера в хазартния бизнес за 700 млн. лв., които са изчезнали от хазната, това означава, че политическата отговорност стига до върха, допълни той.

В този списък има и други хора, които не са изрично упоменати, но фигурират имплицитно, каза още той, като визира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В предния транш от санкциите почти фигурираше като човек,  на когото Божков е давал подкуп, посочи той.

Политическият анализатор Кристиян Шкварек обаче е на противоположно мнение -санкциите от САЩ са опит за външно управление на страната ни.  Има един елемент, който никой не споменава и това е таймингът – всеки път, когато този списък се изкара по този начин, ние сме в предизборна обстановка. Когато се случва това всеки път преди избори, ни тласка към хипотезата, че става въпрос за външно политическо управление на България, каза той и допусна, че при следващи избори, ще има трети пакет от санкции по “Магнитски”.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *