Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

ЕК на СЗО: Земетресението в Турция и Сирия е най-тежкото природно бедствие в региона от един век насам

Европейският клон на Световната здравна организация призова да се окаже цялостна подкрепа за жертвите на земетресението, което разтърси Турция и Сирия миналата седмица, предаде ДПА.

Нуждата е огромна и нараства с всеки изминал час, каза регионалният директор за Европа на СЗО Ханс Клуге на конференция, предавана онлайн.

Около 26 милиона души в двете страни се нуждаят от хуманитарна помощ, каза той.

„Сега е дошъл моментът международната общност да прояви същата щедрост, каквато Турция е имала към други нации в световен мащаб през изминалите години“, каза Клуге и добави, че сега в страната живее най-голямата група бежанци в света.

„Свидетели сме на най-тежкото природно бедствие в европейския регион на СЗО от един век насам и продължаваме да научаваме още за мащабите му. Действителният размер на щетите все още не е известен“, каза Клуге.

Той изрази все по-голямата си загриженост за възникващите здравни проблеми, свързани със студеното време, хигиената и санитарните условия, както и за разпространението на заразни болести, при които уязвимите хора особено много са изложени на риск.

Клуге се обърна към жертвите на земетресението. „Страданието ви е огромно, скръбта ви е дълбока. Световната здравна организация е с вас в този час на нужда, както винаги“, каза той.

По приблизителни данни близо 1 милион души са загубили домовете си в Турция. Според властите около 80 000 души са в болници. Това създава тежко бреме за турската здравна система, която сама по себе си е понесла сериозни щети от земетресението, каза Клуге.

Той похвали работата на „героичните“ турски спасителни екипи, които работят денонощно и все още откриват оцелели сред развалините.

„Вдъхновяваме се от тях и черпим сили от техните усилия“, каза той.

Клуге призова за сътрудничество между правителството и гражданското общество за осигуряване на снабдяването с хуманитарна помощ през границата между Турция и Сирия, а също и в самата Сирия.

Европейският клон на СЗО обхваща 53 държави и обслужва географски регион, простиращ се от Атлантическия до Тихия океан. В него са включени Турция и централноазиатските републики.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *