Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

РИА Новости: Америка се готви да използва климатични оръжия

Съединените американски щати се готвят да използват климатични оръжия пише РИА Новости.

Белият дом и Конгресът на САЩ приеха петгодишен план за „климатична интервенция“, съобщава агенцията. Този план предвижда създаването на технология за контрол на климата. В документа, публикуван на сайта на Белия дом, се посочва, че целта на програмата е да създаде научна основа „за управление на слънчевата радиация“, както и за „други оперативни интервенции в контекста на краткосрочни климатични заплахи“. По този начин Съединените щати ще се борят с „очертаващото се господство на Русия в селското стопанство“.

Отбелязва се, че Националният съвет за разузнаване смята, че „руското господство в селското стопанство“ е „въпрос на националната сигурност“ на Съединените щати, подценяван „като геополитическа заплаха“.

За да се противопостави на това, Вашингтон иска да включи слънчево геоинженерство, сравнително ново направление в науката. С помощта на различни технологии е възможно например да се намали или отклони потокът от слънчева топлина, навлизащ в Земята. Отбелязва се, че носителят на Нобелова награда, холандският химик Пол Крутцен, който публикува статия през 2006 г., в която се посочва, че можете да се спасите от глобалното затопляне чрез манипулиране на атмосферата, постави основите на тази посока.

Други учени се противопоставят на подобно развитие – рисковете от слънчевото геоинженерство са слабо разбрани. Експертите по сигурността предупреждават, че практическото прилагане на подобни технологии от една от страните може да доведе до климатична война.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *