Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Христо Алексиев: Обмисляме таван на надценката на основни продукти

Обмисляме да въведем таван на надценката за основни стоки и продукти в магазините. Става дума за около 50 до 100 артикула от малката потребителска кошница. Това каза вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Той ще бъде от порядъка на 10%, а мярката вероятно ще е временна, добави вицепремиерът. Това може да стане с акт на Министерски съвет. „Ако веригите проявят добросъвестност, може да стане и по обща воля на правителството и на самите вериги, както се случи и в други държави. Но така или иначе трябва да се случи“, заяви Алексиев.

От направените 600 проверки на контролните органи са установени редица притеснителни данни. „Но не мога да спекулирам с това дали има картелни споразумения. Ние ще предоставим цялата информация на Комисията за защита на конкуренцията за съмнение за картел между големи хранителни вериги у нас. Имаме данни, които навеждат към това заключение и се знае за кои магазини става дума, но няма да ги споменавам“, добави Алексиев.

Пазарната икономика изключва и практики на нелоялна конкуренция, посочи той. „От друга страна когато бизнесът получава компенсация за ток, тоест помощ от държавата, тогава не говорим за пазарна икономика. И държавата, за да защити уязвимите в тези условия – населението, предложи такъв механизъм, тогава започваме да говорим за пазарна икономика. А при подобни тежки кризи като коронавируса и войната, някои от нормалните механизми на пазарната икономика се изкривиха. Държавата е за това – да съблюдава да се възстанови една справедливост и наистина пазарната икономика занапред да продължи да функционира“, обясни още той.

България ще бъде приета в еврозоната, когато изпълни всички критерии, а това минава през овладяване на инфлацията и приемане на необходимото законодателство, подчерта той.

Христо Алексиев очаква до средата на тази година България да има реално работеща спешна медицинска помощ по въздух. „Подготвили сме процедура за избор на два хеликоптера на т.нар. мокър лизинг, т.е. оборудвани хеликоптери, с пилоти и необходимото оборудване, които когато бъде избран изпълнителя, да започнат веднага дейностите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *