20.07.2024

Зарков: Изборите бяха много трудни заради последните законови промени

Изборите бяха много трудни заради последните законови промени. Връщането на хартиената бюлетина доведе до надраскани протоколи и невалидни бюлетини. А тези, които твърдяха, че това върна избирателите, не се оказаха прави. Това каза служебният правосъден министър Крум Зарков в предаването „Защо, господин министър“ по бТВ.

17% от протоколите са били с грешки, а всяка пета камера не излъчваше на живо, посочи още той. По думите му служебното правителство се е справило с провеждането на изборите. „В Министерство на електронното управление бяха поставени пред една практически невъзможна задача – за 40 дни да осигурят огромен брой устройства и да обезпечат цялата технология, която седи зад това. Те направиха това, което можаха и мисля, че се справиха добре“, уточни той.

Правосъдният министър припомни, че и преди това е заявявал, че видеонаблюдението не може само по себе си да отстранява пороците на гласуването с бюлетини. „Видеонаблюдението беше измислено като ерзац, за да отговори на един въпрос, който въобще не биваше да бъде задаван, а именно – как се гарантира честността на вота. С пълното машинно гласуване и ваденето на протоколите от устройствата до голяма степен въпросите с броените бяха елиминирани“, каза още министърът.

Смесеното гласуване в една и съща секция по думите му е било възможно най-лошият вариант. „Това са гарантирано надраскани протоколи. 45 000 са невалидните бюлетини. И проблемът не е във видеонаблюдението – той е на друго място“, каза още правосъдният министър и допълни, че проблемът е в законодателството, а не в организацията на вота.

Крум Зарков коментира и оплакването от страна на партийните лидери, че служебната власт се е намесила в изборите срещу една или друга политическа партия. „Самият факт, че един лидер се оплаква от двама министри, които засягат проблеми, които не са им изгодни, а друг лидер – други теми, които пък на него не са му удобни, е показателно, че служебното правителство не е имало за цел на навреди или да помогне на когото и да било“, каза той.

Правосъдният министър коментира и думите на Корнелия Нинова за „плана за убийството на БСП“. „Аз не съм запознат с този план, но виждам резултатите на БСП и ако Корнелия Нинова ги интерпретира като нещо добро, това си е неин проблем. За мен те са много слаби, меко казано“, каза той.

Според него политиката е конкурентна среда и е нормално да се появи партия като „Левицата“, защото е бил на лице вакуум.

Крум Зарков каза също така, че не е запознат с това, че правен съветник на президента Румен Радев – Силва Дюкенджиева, е наблюдавала честността на вота от името на „Левицата“. Според него няма нищо общо между дейността на правния съветник по време на вота и организирането на изборите от служебното правителство. Той не вижда и връзка между Румен Радев и създаването на „Левицата“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *