Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Соня Момчилова: СЕМ се сезира светкавично за скандалния клип от пловдивски мол

Ние се сезирахме светкавично – още с появата на първата публикация и първата снимка в интернет на скандалния клип от пловдивския търговски център, въпреки че СЕМ не се намесва в интернет. Тогава, когато нещо застрашава здравето – психическото или нормалното на децата, както и на зрителите, ние взимаме мерки, независимо че това не касае пряко работата на регулатора – заяви в студиото на „Денят започва“ Соня Момчилова, председател на СЕМ.

„Не можехме да си разрешим да останем безучастни. Направихме светкавичен мониторинг, ще направим анализ, детайлно ще изгледаме всичко, което беше излъчено в медиите и в интернет. Съвсем скоро ще се произнесем за това ще има ли санкции и какви ще бъдат те, както и в какъв размер и на какво основание“, посочи Момчилова.

Според нея, работа и задача на медиите е да отразяват нагласите на обществото, да показват живота какъвто е, но и да държат сметка и за мисията.

„Един такъв аудио-визуален продукт поражда страшно много въпроси. От една страна, как се създава риалити, реалните герои, защото те заживяват такъв живот – чрез интернет пространството, чрез платформите, чрез социалните мрежи и традиционните медии. От друга страна, сравнявайки се медиите една с друга си позволяват волности, които от моя гледна точка са непростими, защото медията иска или не иска – възпитава“, обясни Соня Момчилова.

Тя визира и това, че е бил нарушен часът за обявяването на изборните резултати в изборния ден. По думите ѝ, една обществена медия не може да си позволи подобно нещо.

„Беше минути преди часът, което е обявен. Няма значение с колко. Важното е, че има закон и тогава, когато обществената медия не го спазва, какво е съобщението към публиката. За една търговска медия може да е пренебрежимо и очевидно е така – нисък е размерът на санкцията. Но не е там въпросът, защото има етика, морал, пример, а медията е точно това – пример за подражание“, каза още председателят на СЕМ.

По отношение на отразяването на предизборната кампания, Соня Момчилова обясни, че СЕМ не е установил почти никакви нарушения. Санкциите, които е наложила ЦИК по сигнал на СЕМ, тъй като в предизборен период регулатора няма право да налага санкции, бяха във връзка с агресивното и неадекватно поведение на участници в надпреварата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *