21.07.2024

Какво е качеството на бензина и дизела, които зареждаме

 Близо 54 000 литра течни горива са изтеглени от бензиностанциите в страната заради проблеми с качеството само за първите три месеца на годината. Това показват инспекциите на контролните органи. Според проверяващите – пробите с отклонения са сравнително малко, но в сервизите шофьори продължават да сигнализират за проблеми в колите заради некачествени бензин или дизел.

В последните дни на интензивно пътуване бензиностанциите отчетоха ръст в потреблението на горива с 30-35 %. В момента най-масовият бензин А-95 на колонката ни струва средно 2.57 лв./л, а литър дизел – 2.72 лв. От бранша не изключват от май цените да тръгнат леко нагоре. В същото време, именно след периода на голямото пътуване в сервизите отчитат ръст на оплакванията и повредите от некачествени горива.

Запушени филтри, дефекти в горивните системи и повредени двигатели са сред най-честите проблеми, с които шофьорите се сблъскват. От януари до март инспекторите от ДАМТН са извършили 308 проверки за качество, при които са взети 438 проби, а откритите нарушения са 19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *