20.07.2024

Трайчо Трайков: В столичния район „Средец“ се трансформират общински сгради в детски градини

Решихме да освободим сгради, в които има общински и държавни служби, за да ги трансформираме в детски градини. Вече работим по два такива проекта – единият е на ул. „Христо Белчев, а другият – на ул. „Иван Асен“. Това съобщи в студиото на БНТ „Денят започва“ кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков.

Сграда, в която имаше пет общински и държавни служби, успахме да им намерим алтернативни помещения, да ги ремонтираме и да ги настаним. В момента тече проектирането и преустройството в детска градина. На ул. „Иван Асен“, където имаше изоставена държавна сграда – къща със собствен парцел, за която разбрахме, че се мисли дали да не се приватизира и по моя инициатива и със съдействието на областния управител успяхме да организираме чрез решение на Общинския съвет да бъде предоставена на Столична община и там в момента се проектира преустройството, обясни Трайчо Трайков. По думите му, най-голям е проблемът с недостига на датски градини в големите квартали като „Витоша“ и „Лозенец“.

Парадоксът обаче е, че най-много места за нови детски градини има там, където има най-малко нужда, например в „Люлин“. Там може да бъдат построени и 10 градини, но няма достатъчно деца за тях, допълни Трайков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *