25.07.2024

„Галъп“: 28% одобряват правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, сходни резултати при нови избори

Българите не подсказват на политиците ясен изход от кризата, но като че ли синхронизация между първите две сили изглежда като интуитивно по-предпочитания избор и поне по половината от двата основни електората са свикнали с идеята преди появата на план „Б“. Това сочат данните на ново проучване на „Галъп интернешънъл“.

Изборите не са оставили обществото с ясно усещане, че са били честни, с изключение на убеждението сред електората на ГЕРБ – това обаче е често срещана картина след избори. Ако изборите се проведат сега отново, резултатът би бил сходен, а губещите могат да продължат да губят. Преди своето обявяване за кандидат за премиер Мария Габриел се ползва със сравнително добър рейтинг, макар и да е твърде далеч от най-добрите позиции по доверие.

При изброяването на опции какво правителство да се създаде, най-сериозното натрупване е всъщност – макар и символично – в отговорите от типа „Не знам/не мога да преценя“: 28,5%. Това е симптоматично за обществения климат в страната. Опцията „Най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ събира аналогична подкрепа – 28%, а опцията „Най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, ДПС, БСП и „Има такъв народ“ се ползва с подкрепа от 20,7%. Най-добре е да се проведат нови предсрочни парламентарни избори – това казват 22,8%.

Ако сега имаше избори, те вероятно биха показали сходен резултат с очакваната в такива моменти положителна инерция за печелещите от 2 април и негативна за губещите. ГЕРБ-СДС биха били на първо място с 26,8% от гласовете, а ПП-ДБ – на второ с 24,1%. „Възраждане“ е трета сила с 14,7%, а ДПС – четвърта с 13,9%. БСП е на петото място с 9,1%. Близо около бариерата е „Има такъв народ“ с 4,1%. Недалеч под бариерата личат „Български възход“ с 3,2%, а „Левицата“ е с 1,5%. Останалата подкрепа отива за по-малки формации.

Изводите са от редовното ежемесечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 803 пълнолетни българи, проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 27 април-5 май.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *