Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Политика Последни новини

Демерджиев: Не може съдебната реформа да приключи със смяната на Гешев

Имаме спор по едно основно обстоятелство – дали този взрив е могъл да причини смърт или да засегне хората, които се возят в автомобила. Аз продължавам да поддържам тезата, че този вид взривно устройство не е могло да причини такива щети на хората вътре. Тоест този взрив е или да се сплаши Иван Гешев, или нещо друго. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Той е разговарял с ръководителя на НСО и е разбрал, че главният прокурор не е пътувал със семейството си в колата. Тя няма и толкова места, за да събере шофьор, охрана, Иван Гешев и семейството му.

„По всичко личи, че истинската опасност за Иван Гешев беше малко по-различна от това, което се случи на 1 май. Преди време, влизайки в задочен разговор с мен, каза, че ще има сериал. Действително има сериал, но се опасявам, че г-н Гешев не е сценаристът. Интересно се развива, но не много оптимистично от моя гледна точка“, заяви служебният вътрешен министър.

Събитията от последните два дни са доказали, че съдебната система не е толкова независима, колкото се прокламира. „Това е изключително тревожно, защото това поставя под опасност фигурата на следващия главен прокурор, който и да е той“, допълни Демерджиев.

Дълго време прокуратурата е пазела ревниво политици. „Бяха спирани производства, бяха прекратявани производства. Бяха държани на трупчета години наред“, заяви той и даде примери.

По думите му хората, които са назначили Иван Гешев, сега искат да го отстранят.

„Това са хората, които управляваха България през 2019 г. – г-н Борисов и неговите подопечени в партията“, заяви Иван Демерджиев.

Според него сериозен проблем за правосъдната система е начинът на назначаване на магистратите. „Когато се назначават магистрати и не се избират по ясно определени правила, не се избират от колегите си, а се редят в партийните централи техните имена, се стига до този резултат. Точно затова не може съдебната реформа да приключи с отстраняването или смяната на Гешев като главен прокурор. Такъв тип смяна не е първа стъпка на съдебната реформа. Такъв тип смяна е още от същото. Това е опит да се подмени нуждата на българските граждани от истинска съдебна реформа. Още преди 7-8 месеца прогнозирах, че ако се стигне до ситуация като тази, това ще бъде цялата съдебна реформа и много бързо ще бъде взета главата на г-н Гешев. Това, което се вижда на повърхността, е, че в синхрон те редят тези листи, които после на свой ред освобождават и назначават магистрати“, допълни Демерджиев.

Според него Иван Гешев е можел да предотврати отстраняването си от поста. „Отдавна трябваше да прозре, че единственият начин за него да се бори за собствения си авторитет и за авторитета на институцията, която представлява, е да започне да работи сериозно. Да уличи, ако щете да задържи голяма част от хората, които сега са застанали срещу него, защото има достатъчно основания за това“, каза още служебният вътрешен министър.

Иван Гешев ще бъде отстранен от длъжност главен прокурор, смята Демерджиев, но това няма да реши проблемите в съдебната система и не означава реформа.

Промяната в позицията на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов трябва да обясни самият той, заяви вътрешният министър.

Израелският експерт, ангажиран със случая с взрива, е имал отношения със НСС и прокуратурата и преди този случай. „Колко е експерт аз не искам да се ангажирам със становище. Аз не съм видял този човек да има някаква специална квалификация, не мога да го определя като експерт или като лаик“, коментира той. Допълни, че не е разбрал какъв е бил конкретният повод на последното му посещение, но той е пристигнал половин час преди взрива.  

По случая има информация, която сочи към определени лица. „Тази информация обаче е оперативна и не може да се изнесе. Свързана е с проследяването на движението на определени лица, които трябва да се идентифицират“, поясни Иван Демерджиев, допълвайки, че са ангажирани всички възможни партньорски служби и целият им ресурс.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *