20.07.2024

Доц. Киселова за сигнала срещу Гешев: Сериозен тест за прокуратурата

Борислав Сарафов не може да сезира ВСС, заради това се обръща към прокурор в СГП, която е компетентна по лица с имунитет – магистрати. Това е много сериозен тест за прокуратурата, ако никой прокурор не се наеме да образува досъдебно производство. Това заяви конституционалистът доц. Наталия Киселова в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Когато се образува производство, то е към неизвестен извършител. На по-късен етап се привлича като обвиняем. Трябва да бъде свален имунитетът на Иван Гешев, уточни конституционалистът.

По думите ѝ е възможно да бъде приет законопроектът на Зарков, който предвижда съдия да разследва главния прокурор.

Относно предстоящото утре заседание на прокурорската колегията на ВСС, Киселова заяви: Има две неизвестни. Дали Гешев ще присъства на заседанието. И второ, дали ще бъде разгледано предложението за освобождаването на Ясен Тодоров, посочи доц. Киселова.

Тя също коментира и заседанието на пленума на ВСС, който трябва да се занимае с подадения от Иван Гешев сигнал срещу Борислав Сарафов. „Правилата за отстраняването на зам.-главния прокурор са идентични. Гешев е предприел действие за дисциплинарно производство, за да се установи дали е нарушил закона. На това основание да поиска отстраняване на своя заместник от длъжността директор на НслС“, каза още тя.

Според нея сред аргументите за отстраняването на Сарафов могат да бъдат системно нарушение на служебните задължения или уронване престижа на съдебната власт.

Борислав Сарафов е много внимателен в изказа си. Докато Гешев по-свободно използва думите си. Вчерашните изяви на Гешев дадоха доста храна на колегите му, които трябва да преценят поведението му, смята доц. Киселова.

Киселова призова Народното събрание възможно най-скоро да отвори възможността за обновяване на ВСС. И добави, че е възможно до юли месец да бъде избран нов състав на ВСС, който да излъчи нов главен прокурор, ако мандатът на Гешев бъде предсрочно прекратен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *