21.07.2024

Трябва ли максималната скорост в градовете да стане 30 км/ч

Трябва ли максималната скорост в градовете у нас да стане 30 км/час? Предложението направи вътрешният министър Иван Демерджиев в Народното събрание. Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка и Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите от катастрофи.

По думите на Иванов всяка мярка, колкото и добра да е, трябва да се спазва, за да е работеща. Имаме пет фактора, които, ако управленците в държавата се опитат да обединят в едно, няма да имаме такива проблеми. Това са организация на движението, контрола на движението, обучението, медиите и обществото, заяви експертът.

Според Владимир Тодоров всички предложени мерки, включително по-ниската скорост по родните магистрали, биха имали положителен ефект. Той коментира и ниската събираемост на задължения при провинилите се шофьори. Нашата асоциация има едно много елегантно и елементарно предложение – всеки водач, който си сменя шофьорската книжка, да посочи имейл и мобилен телефон, за да може да бъде откриван от администрацията. По думите му всяка втора глоба у нас не се плаща и това създава чувство за безнаказаност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *