Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Росен Желязков: В проектокабинета на ГЕРБ ще има до пет представители, посочени от ДПС и ИТН

Обсъжда се и вариант за кабинет с ротационен премиер. Темата за ротация е една от нестандартните, от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. Дали това е възможен вариант – ще се разбере. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Все още се обсъждат всички варианти за подкрепа на първия мандат. „Не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от предварително дадените си заявки „червени линии” за това с кой мандат, по какъв начин не би могла или кой би могъл да бъде премиер“, заяви той.

Росен Желязков заяви, че знае имената в папката с проектокабинета на Мария Габриел, която тя ще върне на президента в понеделник, но не е той човекът, който трябва да ги обяви. „При всяко положение заявката, която е дадена с номинацията на Мария Габриел и  представените от нея приоритети – е ясно, че проектокабинетът носи същото послание. Това е ориентиран към Европа и европейските ценности и послания кабинет, както и справяне с предизвикателствата в страната. Знам които са основните лица в този списък“, подчерта той.

Той подчерта, че лицата в списъка на Мария Габриел са неполитически натоварени хора, с висока експертиза и с необходимите ценности и добродетели, които отправят ясно послание на очакванията на обществото и на политическите партньори.

Желязков обаче категорично отказа да назове колко ще са министрите посочени от ГЕРБ, ДПС и ИТН. „Има представители, посочени от ДПС и ИТН. Те са малко, до 5. Ако вземем предвид някои особености на тези кандидатури, едната политическа сила има лек превес”, подчерта той.

ГЕРБ няма да търси подкрепа от отделни депутати от останалите политически сили, както се случи в 48-то НС. „Не търсим и някаква аритметика под формата на неприсъствие, неучастване в гласуване, нито на съвестта на хора, размислили през последните дни. Това не би било чисто политическо решение. Разчитаме на политическата подкрепа, която ни е дадена към настоящия момент. Нашата амбиция е да реализираме мандат, и то в името на това България да има редовно правителство. Защото нови избори за шести или за седми път ще крушират изобщо разбирането в България, че парламентарната демокрация функционира“, заяви председателят на НС.

Желязков подчерта, че в тази политическа аритметика има два варианта. „Единият е до понеделник да не съумеем да получим ясни послания от партиите, които участват във взимането на решения, за това, че не биха подкрепили кабинет с първия мандат. Другия вариант е – да се случи това, което стана с проектокабинета на професор Габровски. Това са двата варианта. Но сме длъжни, като първа политическа сила, да внесем и ще внесем проектокабинет”.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *