23.07.2024

Манолова към парламентарните партии: Не пипайте с мръсните си ръце Българската конституция

Отговорността за правителство да се поеме от единствената стабилна институция – президента

На фона на целия разпад в парламента има една стабилна институция – президентът. Затова на фона на разпад на държавността, идващ от парламентарните партии, президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност. Тежките кризи в институциите, опитът да бъдат овладени службите да бъдат предмет на сериозен разговор и да се потърсят сериозни решения

За това призова Мая Манолова, лидер на Изправи се България и част от лявото обединение ЛЕВИЦАТА! в предаването “Делници” по “Евроком”. Тя изрази позиция, че партиите в парламента нямат моралното право да съставят правителство и да въвличат и изпълнителната власт в поредицата, от кризи, в които въвличат страната.

„Поддръжник съмд а има редовно правителство, но в момента на фона на всичко, което видяхме, смятам, че тези партии трябва да бъдат държани далеч от изпълнителната власт, защото кризите, които създават, ще ги пренесат и в правителството. Това ще е правителство на предателите, на омертата. Бойко Борисов ще превърне правителството в убежище, където да се скрие.“ – беше категорична Манолова.

Тя заяви, че затова в момента изборите са единственото спасение за България. Дотогава не трябва да се поверява правителството на парламентарните партии. Според нея те с нечестното си поведение са доказали, че епитетът на президента спрямо тях е бил точен –  „шарлатани“.

Манолова разви критиката си като заяви, че към партиите на статуквото освен ГЕРБ и ДПС можем спокойно да добавим и БСП, които са били готови да влязат в правителство с мутрите и само фамозната пресконференция на Гешев е попречила на това. Сега вече е ясно, че и ППДБ са същите. „Те са другата страна на една и съща монета – между тях и ГЕРБ няма никаква разлика“ – смята Мая Манолова и допълни „Срам ме е, че съм вярвала, че тези хора олицетворяват промяната.“

„Не пипайте с мръсните си ръце Българската конституция!“ – отправи предупреждение лидерът на Изправи се България. В противен случай биха дестабилизирали цялата държава. Мая Манолова попита как биха променяли Конституцията или как биха свиквали Велико народно събрание без проект на Конституция, каквито са изискванията.

Относно приетите набързо промени в Закона за съдебната власт, позволяващи по-лесна смяна на главния прокурор, Мая Манолова коментира: „Шубето е голям страх“.

Според нея ГЕРБ бързат пред вятъра да махнат Гешев, защото ги е страх от него. Преди обясняваха, че такива важни промени в такъв важен закон не могат да се правят прибързано, а сега за една седмица приеха законовите поправки. Манолова беше категорична, че механизъм за разследване на главния прокурор трябваше да бъде приет, но други важни текстове не бяха приети, което показва, че съюзът ГЕРБ-ППДБ е по сметка, за да отстранят Гешев с нула желание за истинска съдебна реформа. Според нея най-важната процедура за избор на почтени, независими хора във ВСС не беше приета – да не включва действащи магистрати и особено прокурори, а уважавани независими юристи. Именно след промени във ВСС трябва да се избере нов главен прокурор и следващият ВСС трябва да бъде избран в истинска публична процедура без хора от партийните централи – смятат от ЛЕВИЦАТА!, защото сега се е видяло съвсем ясно, че конците в съдебната система се дърпат от партийни централи.

Мая Манолова беше категорична, че новата коалиция възнамерява да ползвас парламента и мнозинството като щит за имунитета на Борисов. А Демократична България, които се кълнат във върховенството на правото, сега, когато е за коалиционен партньор, изглежда всичко е допустимо.

„Бях напротестите срещу избора му след кметските избори в София. Бяхме и на протестите 2020 година с искане за оставката на Борисов и Гешев. Но няма да се зарадвам от начина, по който се случва оставката. Не е това, което очаквахме – истинска съдебна реформа и върховенство на правото. А вместо това го махат, когато станане удобен за Бойко Борисов“ – изрази огорчението си Манолова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *