Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Сарафов: Отидох в „Осемте джуджета“ по покана на Гешев

Срещу мен се води мръсна, кална война. Публикуваните снимки, на които се вижда Петьо Петров, по известен като Пепи Еврото, са от момент, в който трябваше да се видим с Гешев. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Те са направени чрез частно външно наблюдение, което е незаконно, добави той и поясни, че именно Гешев разполага с такава наблюдение.

„Тогава, преди 3 години, още се опитвах да поддържам нормални, човешки отношения. Иван Гешев искаше да се видим и трябваше там в този ресторант „Осемте джуджета“ да го направим. Той не дойде. Подозирам всичко е направено с тази цел, да бъда заснет“, обясни още Сарафов.

Той уточни как, според него се е случило заснемането.

„Снимките са направени от частното външно наблюдение – нелегална и нерегламентирана структура, която се ръководи оперативно от г-н Стефчо Банков, бивш ръководител на „Вътрешна сигурност“ в МВР, уволнен от Бойко Рашков, и в момента е прокурорски помощник към Иван Гешев. Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано видео- и фотозаснемане. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение, и именно те правят тези записи, това е скандално, но е вярно“, заяви Сарафов.

Снимките са се появили, след като е станало ясно, че ще даде интервю пред бТВ, допълни той.

„Иван Гешев каза, че има над 150 записа. Явно той натиска на Enter-a и пуска записи в подходящия момент. Тези снимки излязоха в деня на участието ми във вашето предаване“, посочи зам.-главният прокурор.

По думите му Иван Гешев често ходел в ресторант „Осемте джуджета“ и често имал близки отношения с Петьо Петков – Еврото.

„Аз нямам никакво касателство с казуса „Осемте джуджета“, заяви Сарафов.

Той обясни, че е повод за притеснение това, че някой следи него, жена му и малкия му син. Затова и му е била нужна охрана.

„Аз съм този, който първи депозира сигнал срещу Иван Гешев. За разлика от него, защото той се уличи във връзки с политици, аз не поддържам никакви връзки с политици“, подчерта Сарафов.

Заместник-главният прокурор заяви, че разследването „Чекмеджегейт“ е от категорията дела като „Барселонагейт“, които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев. „Това дело, независимо къде е – в България или САЩ, се съгласува, и съм дълбоко убеден, че е съгласувано с него персонално. Никога не съм имал представа какво изобщо се случва по това дело, то е далеч извън моята компетентност“, обясни той.

Сарафов заяви, че има своя версия какво се е случило.

„Прекратяването на т.нар. „Чекмеджегейт“ и активизирането на казуса „Барселонагейт“ е т.нар. „танц на Гешев с политиците“ – по едното дело прекратява, по другото активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това“, допълни Сарафов.

Според него тази категория дела трябва да приключват бързо и категорично, а не да се точат по три години.

„В момента имам усещането, че се ползват за политически шантаж, за да не остава в обществото съмнение в обективността на институцията. Със сигурност поставянето на дела на трупчета е извън моето знание, аз съм само административен и оперативен ръководител“, каза още Сарафов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *