25.07.2024

Левон Хампарцумян: Правителството ще направи 10 важни неща, сред които бюджетът, еврото, Шенген и др.

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Левон Хампарцумян, каза че правителството ще направи 10 важни неща, сред които бюджетът, еврото, Шенген и др. „Ако се справи, то може да изкара повече“.

„В НС се оформят мнозинства. Разумната политика ще бъде, ако се изведе фокус на пет приоритета. Бюджетът трябва да е на първо място. Аз лично не съм оптимист за бъдещето на правителството“, заяви бившият зам.-министър на икономиката и бивш шеф на КЗП Димитър Маргаритов, който бе гост в същото предаване.

„Плоският данък отдавна няма за хората, които плащат повече. На тях данъкът вече не е плосък. Те плащат скандинавски данъци, без да получават скандинавска услуга“, обясни банкерът.

„Нищо добро не ни чака. Трябва да запазим стабилността на данъчната система. Трябва да се търси разумният параметър. Категорично не трябва да се разблокира Сребърният фонд“, изрази опасенията си Маргаритов.

„Сребърният фонд го забравете – това са дъвки. Служебният кабинет плаши и няма намерение да го пипа. Все пак Министерство на финансите е подчинено на волята на Народното събрание. НС им казва какъв бюджет да им направи“, допълни банкерът.

„Статистиката показва, че ние се движим с дефицит от 6.9%“, разясни Маргаритов. По думите му трябва да се държи ситуацията с разумното харчене.

Хампарцумян посочи, че не трябва да се плашим от задълженията, а от неефикасността на икономиката. Той каза още, че тегленето на заеми ще се отрази на финансите в бъдещето, но няма да фалираме и даде за пример САЩ.

Според банкерът целите за еврозоната са постижими, въпросът е да се спрат течовете в системата, да се събере достатъчно ДДС, по границата да няма контрабанда и т.н.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *