24.07.2024

Румен Петков: Безконтролието в службите може да взриви демокрацията

Няма никакво значение кой е президентът и какво е правителството. Липсата на контрол и едноличното решение от страна на правителството прави службите неконтролируеми. Това каза бившият министър на вътрешните работи Румен Петков в предаването „Говори сега” по БНТ.

Безконтролието в службите може да взриви демокрацията, заяви той.

По думите му в момента реформата на службите се представя като изолиране на президента. „Нямаме оценка на потенциала, който има и реализира ДАНС; Финансовото разузнаване уплътнено ли е в работата си и как работи с Дирекция „Финансова сигурност”. Военното контраразузнаване, което беше вкарано в ДАНС, справя ли се или е по-добре да бъде върнато към Министерство на отбраната. Ние нямаме такъв анализ, но за да маскираме стремежа да сменим ръководствата на службите, подчинено на приумиците на някои посолства, казваме „Ще направим реформа в службите”, коментира Петков.

По думите му сегашното правителство не желае и не може да направи истинска съдебна реформа, а да „яхне” съдебната система. „Съдебната система трябва да бъде притискана от обществото, да знае, че от нея се очаква и иска. Без съвет по съдебна реформа, в която да участва нашата академична мисъл, самата съдебна система, правителството и парламентът, представители на президентската институция, ще има такива подскоци, които ще ни водят в безбъдието”, заяви Петков.

Според него сегашният парламент няма да посегне към промени в Конституцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *