13.07.2024

Втората група медицински специалисти преминаха успешно курса за „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов връчи сертификатите на курсистите

На официална церемония във Военномедицинска академия – София, днес бяха връчени сертификатите на 45 лекари и медицински специалисти, които са част от втората група, завършили успешно курса за „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“.

Така общият брой на обучените и подготвени кадри до момента по програмата за бързо достигане и осигуряване на достъп до пациенти в отдалечени и трудни условия вече е 91.

При връчването на сертификатите заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов поздрави медиците за избора им и изтъкна тяхната всеотдайност, висок професионализъм и приноса им за повишаване качеството на предоставените медицински услуги и като цялост на българското здравеопазване.

Той благодари на ръководството на ВМА и на колегите от Симулационния център, които направиха възможна реализацията на този курс и ги увери, че и занапред Министерството на здравеопазването ще продължи да инвестира в проекта, стъпвайки на най-добрите европейски програми за обучение, адаптирани към нашите условия.

„От гледна точка на нашето ведомство, България вече разполага с квалифицирани медицински екипи, които да подсигурят спешната помощ по въздух. В началото на 2024 г. ще разполагаме и с първия български медицински хеликоптер, а до края на проекта поетапно ще бъдат доставени и останалите пет машини. Работим упорито и с организацията на наземните бази, като всички дейности се реализират по график“, изтъкна проф. Илко Гетов пред медицинските специалисти и гости на церемонията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *