Британският престолонаследник принц Уилям стартира днес петгодишна програма в помощ на бездомни хора, предаде агенция Ройтерс.

41-годишният Уилям отдавна подкрепя благотворителни акции, които имат за цел да сложат край на това явление, следвайки примера на майка си принцеса Даяна, която го заведе на посещение в приют на 11-годишна възраст. Принц Уилям дори спа на улицата през зимата на 2009 г., за да привлече внимание към този проблем.

Принцът каза, че проектът ще осигури финансиране, експертиза и партньорства в подкрепа на превенцията на оставането без дом. Инициативата ще се развива на шест локации, които ще бъдат разкрити от него днес и утре, когато ги посети.

„Твърдо вярвам, че ако работим заедно е възможно да направим оставането без дом рядко, кратко и неповтарящо се явление и нямам търпение да работя на нашите шест локации, за да превърна тази амбиция в реалност“, посочи той в изявление, съобщава БТА.

Във Великобритания има около 270 000 семейства от общо 28 милиона, които са без дом, според оценки на благотворителни организации. Това означава, че много хора, включително деца, спят на улицата или в коли, живеят на места за временно настаняване, в хостели или при роднини. Според благотворителни организации този брой ще нараства заради кризата с поскъпването на живота, посочва Ройтерс.

Проектът е подкрепен от Кралската фондация – благотворителна организация на принца на Уелс Уилям и неговата съпруга Кейт. Всяка локация ще получи 500 000 паунда.