Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Макрон отмени посещението си в Германия

Поради продължаващите размирици във Франция президентът Емануел Макрон отмени държавното си посещение в Германия. Дълго планираното посещение, което трябваше да започне в неделя вечерта, ще бъде осъществено на по-късна дата, съобщиха Елисейският дворец в Париж и Канцеларията на федералния президент.

Посещението на френския президент Емануел Макрон в Германия щеше да е първата визита на държавен глава на Франция в Германия от 23 години насам. В събота следобед в телефонен разговор Макрон и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер се договориха да отложат посещението. Щайнмайер изрази съжаление за отмяната, но заяви, че „напълно разбира ситуацията“ във Франция. Той изрази надежда, че насилието по улиците може да бъде прекратено възможно най-скоро.

От сряда насам в редица градове на Франция вечер след вечер се водят улични боеве между младежи и полицията. Безредиците бяха предизвикани от смъртта на 17-годишен младеж, който във вторник беше застрелян от полицай по време на пътна проверка в парижкото предградие Нантер. По време на бунтовете, които бързо се разпространиха в цялата страна, само в събота вечерта бяха подпалени 1350 превозни средства и 266 сгради. Повече от 1300 души бяха арестувани.

С оглед на тази критична ситуация Макрон е решил да отложи пътуването. Сътрудничеството между правителствата на канцлера Олаф Шолц и френския държавен глава напоследък е белязано от напрежение. Неведнъж се стига до спорове по централни въпроси, като например развитието на независими европейски отбранителни системи или ролята на ядрената енергия в електроснабдяването на Европа.

Информацията е на БНР

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *