Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Денков ще участва в Срещата на върха на членките на НАТО в Литва

Министър-председателят акад. Николай Денков заминава за Вилнюс, Литва, където ще участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО. В състава на българската делегация са също министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Основни резултати от срещата се очаква да бъдат решения относно продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна; надграждането на решенията от Срещата на върха в Мадрид (2022 г.) за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната.

В рамките на форума ще бъдат проведени заседания във формат съюзници, както и в партньорски формат с участието на държавните и правителствени ръководители на азиатско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и на председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия. Програмата предвижда провеждането на първото заседание на Съвета НАТО-Украйна, както и неформални заседания на министрите на външните работи и на министрите на отбраната.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *