Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Шаламанов: Напрежението в Черно море се повишава

Руското министерство на отбраната съобщи за стрелба по търговски кораб извън акваторията на Украйна. Москва обяви, че техен патрулен кораб е стрелял предупредително по кораб „Сукру Окан“, палаващ под флага на Палау.

Според Русия корабът не е отговорил на искането да спре за инспекция. Затова с помощта на хеликоптер на борда му се качили руски военни. След приключването на проверката, плавателният съд продължил към украинското пристанище Измаил.

Според данните, корабът плава към румънското пристанище Сулина, където се очаква да пристигне към 9 часа. По-късно стана ясно, че плавателният съд е край бреговете на България.

В студиото на „Здравей, България“ Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по сигурност коментира, че най-вероятно става дума за икономическата зона на България. „Много е важно да постигнем тази пълна ситуационна осведоменост и с наши средства за наблюдения, ако трябва от Космоса или от въздух. Защото не от вчера напрежението в Черно море нараства, всъщност поне от 2014 г. С цел да не се допусне дори един провокативен инцидент да доведе до наистина сериозна криза, трябва да има тази пълна информация“, добави той.

„Все още няма официална позиция от Министерски съвет“, добави експертът. Засега цялата информация по случая се базира на цитиране на руското министерство на отбраната. На въпроса дали е възможно да бъдат обстрелвани български кораби, Шаламанов коментира: „Не може да бъде изключено, но много по-важно е да бъдат взети необходимите мерки това да не бъде допускано чрез инструментите на въздържане“.

„Определено ескалация в Черно море има и за съжаление, не се вижда скоро напрежението да намалее. Напротив, то се повишава“, заяви Велизар Шаламанов. „Ако руснаците не се изтеглят от Украйна, явно войната преминава на нова фаза, която е свързана с трудности на бойното поле“, обясни бившият министър на отбраната.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *