Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Асен Василев: Забраната на внос на украинско зърно е нанесла щети за 146 млн. лева

Печалбата за сектор зърнопроизводство е 2 млрд. и 607 млн. лева при разрешен внос на зърно миналата година. Проходите са 7 млрд. и 765 млн., а печалбата е 1 млрд. и 862 млн. лева. Приходите за 2021 са 1,9 млрд., приходите за 2022 г. са 2 млрд. за сектор зърнопроизводство.

Секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това заяви финансовият министър Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

Субсидията, която държавата е дала към всички селски стопани за 2021 е 1,6 млрд. лева, за 2022 е 1,96 млрд. лева, от които 890 млн. лева евросредства, 1,1 млрд. средства от националния бюджет, уточни Василиев. Забраната на внос на украинско зърно към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лева от невнесено ДДС. Очакваме до края на годината щетите да са по 40 млн. лева на месец.

С това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целият български народ да плаща по-скъп хляб, олио, млечни и месни продукти, за да защити сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева, отбеляза Василев.

Ако има производители, които биха били представени пред трудности, да има целева помощ за тях, но да се освободи вносът, за да може да се генерират приходи в хазната и да можем всички да ядем по-евтини храни, посочи Василев

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *