Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

МЗ пусна нов сайт за ваксините у нас

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България. Той беше представен по време на семинар за журналисти „Ваксини и ваксинопрофилактика“.

„В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри“. Това заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев „българският антиваксър с 15% представителност вдига шум като за 115%“. „Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление, не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, допълни той.

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата „Плюс мен“ – https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени те, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

На форума стана ясно, че от 27 септември започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 м. и 11 г.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *