Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Симеон Дянков: Със сигурност ще има увеличение на цените на горивата

Отражението на конфликта в Близкия Изток ще е огромно за нас, първо защото голям финансов ресурс и от Европейската комисия, и от САЩ ще тръгне към този регион. Първоначално, за да подпомогне Израел, след това може би, за да подпомогне възстановяването на този регион. И второ, миграцията, която в Европа е голяма политическа тема в много държави, неминуемо ще се увеличи буквално в следващите седмици, а това ще създаде една голяма нова тема на българските и европейските политици. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

По думите му ще има и скок на инфлацията, защото този регион определя до голяма степен цените на енергията в целия свят, не само в България. „Цените се поуспокоиха в рамките на последните шест месеца. Сега предполагам и заради несигурност, и заради доставки- ще започнат да се увеличат. Всъщност вече почнаха да се увеличават от последните два-три дни. От вчера има прогноза на големи американски банки, които се занимават с търговия на енергоресурси. Те предполагат, че на база на сегашното ниво на цените в този сектор –  ще се увеличат в рамките на 4 до 6 месеца с около 30%. Това пряко влияе на транспорт и в България, и в Европа. Пряко влияе и на вноса на значителна част от стоките, които използваме. Така че ако въпроса можем да го зададем като колко допълнително инфлация можем да очакваме в следващите 6 до 9 месеца в България – м може би допълнително 1-1,5%. Това не изглежда много, но понеже вече имаме голяма инфлация, всъщност е значително“.

Със сигурност ще има увеличение на цените на горивата, тъй като регионът на Близкия Изток е основен производител и износител на  петрол и за Европа. „Този пазар се движи доста бързо. В рамките на месец-два се чувства вече увеличаване на цените. Именно там, според мен, ще поувстваме поскъпването веднага. Дали ще стигне до 4 лева бензина – това вече зависи какво ще е развитието на ситуацията в този район. А то не изглежда да е добро въобще“, категоричен е Дянков.

По думите на бившия финансов министър България няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година, защото инфлацията у нас все още е висока. „Инфлацията ни към края на септември е 8,7 на сто, което е доста по-високо отколкото се предполагаше. Което означава, че правителството не изпълнява един от петте си приоритета, а именно – намаляване на инфлацията. Да, можем да кажем, че инфлацията вече не е двуцифрена, но все още е сериозна, на фона на останалата част на Европа, където инфлацията е средно около 5 процента“, посочи той.

И допълни: „Да, на някакъв етап ще успеем да влезем в еврозоната. Но, няма да успеем да влезем през 2025 година. Всъщност ние Франкфурт трябва да убеждаваме, не Брюксел. Трябва да убедим Европейската централна банка. Няма случай, в който държава да е минала метър, така да се каже, по някои от критериите. И за България това също няма да стане“.

Дянков прогнозира, че страната ни ще влезе в еврозоната най-рано 2027 година, а може би и 2028 година.

Нова телевизия, „Събуди се“

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *