Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Последни новини

Ваня Григорова ще оспорва в съда резултатите от вота в София

„Благодаря на всички, които гласуваха. Данните показват, че имаме двойно увеличение на хората, които са ни подкрепили между първия и втория тур. Това заяви на брифинг Ваня Григорова в коментар за резултата от вота в столицата.

„На първи тур се преборихме с едната коалиция от сглобката, малко не ни остана да се преборим с другата част на сглобката. Срещу нас беше впрегнат целият ресурс на ПП-ДБ, въпреки това водим в 13 от 24 района на София“, коментира Григорова.

„Дадохме надежда на много хора, че София може да бъде различна, допълни тя. За нас всеки софиянец е важен, надеждата остава жива, свободата е на една ръка разстояние – между 3000 и 5000 гласа. Ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, когато и ако съдът реши, че тези резултати са законосъобразни“, каза още Григорова.

Председателят на градския съвет на БСП Иван Таков коментира, че са върнали надеждата на непредставените граждани на София. „Нямаме право да спрем дотук и да се откажем, ще водим битка за всеки глас, както го правим през цялата компания. Ще използваме всички законови средства, заяви Таков. Извършваме проверка протокол по протокол, имаме достатъчно основания да оспорим крайния резултат на изборите, допълни Таков.

По думите му Васил Терзиев трябва да благодари на „Възраждане“ за крайния резултат. „Очаквам с нетърпения в следващия Общински съвет техните съвместни действия“, заяви Таков.

Бившият заместник-министър на електронното управление Благовест Кирилов заяви, че има и морален аргумент за оспорване на резултатите заради липсата на доверие към изборния процес. „Машините са удостоверени неправомерно“, заяви Кирилов. Според него има нарушение на Изборния кодекс, тъй като няма генериран еднозначно хеш код, който да гарантира сигурността на машините.

Кирилов показа протокол от избирателна секция в район „Средец“. „Това е копие от официален документ, с подпис на всички членове на СИК. Когато отворим страницата с резултатите за кандидатите, виждаме, че такива няма. Но този протокол се води, че всъщност е финален. Той отива в ОИК за обработка“, заяви Кирилов.

„Смятаме, че имаме достатъчно основания да бъдат оспорени резултатите, тъй като само с машини на изборите вчера са гласували близо 200 000 гласоподаватели, което означава, че ако машините не са удостоверени надлежно, те не би трябвало да бъдат използвани в изборния процес, но с протоколите имаме още един проблем“, коментира още Кирилов.

Иван Таков допълни, че разликата между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа, а при всички грешки има съмнения, че резултатите могат да бъдат различни. Той уточни, че не водят битка срещу машините като такива, а показват проблем и поставят под съмнение балотажа в София.

Ваня Григорова уточни, че е важно да предприемат законовите мерки, за да защитят вота на гражданите. „Имаме време, в което трябва да реагираме, дали ще бъда председател на Общинския съвет не стои на дневен ред. Независимо какво ще се случи, имаме наши цели и програма“, каза Григорова. Според нея у опонентите ѝ е имало страх и паника, както и кампания, с която са целяли да бъде очернена.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *