Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

„Хамас“ освобождава 70 заложници срещу 5-дневно примирие в Газа

Въоръженото крило на палестинската радикална групировка „Хамас“ заяви в понеделник, че е съобщило на катарските посредници за готовността да освободи до 70 жени и деца, задържани като заложници в Газа. В замяна бойците искат петдневно примирие с Израел, съобщава „Ройтерс“.

„Миналата седмица катарските братя направиха опит да освободят вражеските пленници от жени и деца, в замяна на освобождаването на 200 палестински деца и 75 жени, задържани от врага“, заяви Абу Убайда, говорител на въоръженото крило на Хамас, бригади ал-Касам, в аудиозапис, публикуван в канала на групата в Telegram. Примирието трябва да включва пълно прекратяване на огъня и да се позволи достъп до хуманитарна помощ навсякъде в Ивицата Газа“, каза той.

Той обвини Израел, че протака и избягва цената на сделката.

Припомняме, че според израелския министър на отбраната Йоав Галант, „Хамас“ вече отстъпват в Газа.

Според Галант, армията е засилила дейността си срещу тунелите на „Хамас“ през последните дни.

„Работим по задачи. Нямаме хронометър. Имаме цели. Ние ще постигнем целите си“, каза Галант във връзка с указанието на външния министър Ели Коен по-рано, че международният натиск може да принуди Израел да промени действията си в Газа.

От своя страна палестинското общество на Червения полумесец съобщи за интензивна стрелба в района на болница „Ал-Кудс“.

Опитите за евакуация на персонала и пациентите от болницата в понеделник са се провалили. Колона от превозни средства на Червения полумесец, придружени от представители на Международния комитет на Червения кръст, пътуващи към Газа от юг, е трябвало да спре по средата на пътя, казаха от организацията.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *