Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Общество Последни новини

Ураганният вятър във Варна взе жертва.Община Варна обяви бедствено положение

Ураганният вятър във Варна е взел жертва – по информация на МВР жена е била затисната от клон на дърво. Кметът на града Благомир Коцев изказа съболезнования на близките ѝ и призова варненци да останат по домовете си.

Във връзка с усложнената обстановка снощи, община Варна призова гражданите да останат по домовете си и да не излизат, освен в случаите на спешна необходимост заради ураганните ветрове в района. Технически екипи и специализирана техника на различни ведомства бяха на терен, за да се справят с последиците от бедствието.

Вследствие на бурята по улиците има десетки съборени дървета и повредено имущество, на места няма ток. Обстановката се е усложнила допълнително вечерта, като от MeteoBalkans съобщават, че поривите са минали 100 км/ч.

Във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия на територията на Община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите, обявявам бедствено положение в общината. Това заяви малко след 2 часа през нощта кметът Благомир Коцев, съобщава пресцентърът на Община Варна.

„Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината“, се казва в обръщението на кмета на Варна

„Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Общината още веднъж призовава хората да останат по домовете си.

Свиквам кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм. До събирането на щаба всички налични ресурси, звена, органи и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и за отстраняване на последиците от бедствието.

Вследствие на оценката ще вземем решение колко дълго да продължи режимът на бедствено положение и има ли необходимост от включване на ресурс и техника от съседни общини.

Обстановката в област Добрич заради метеорологичните условия се усложнява. Снеговалежът, започнал вчера и придружен със силен вятър, продължава и към момента.

Междувременно автомобили и камиони са били блокирани на пътя между Добрич и Варна заради обилни снеговалежи в района, съобщават от MeteoBalkans на фейсбук страницата си.

Затворен за движение за автомобили над 12 тона е път II-29 Добрич-Варна. В района на Аксаковските баири са закъсали десетки автомобили, както и около село Стожер.

Затворен за движение е и пътят Добрич-Генерал Тошево за почистване.

Специализирана техника и доброволци продължават да помагат на закъсали автомобили, от Областното пътно управление призовават да се избягват пътувания.

Усложнена бе  и пътната обстановка на прохода „Шипка“.

Остава в сила предупреждението за опасно време и в неделния ден, за това съобщават от Община Царево.
Вятърът продължава да е силен и на пориви. Има много паднали дървета към селата Българи и Кости – екипи на общината и Противопожарната служба се отправят натам.
Възможни са проблеми и прекъсване на електричеството в тези райони.

Шофьорите на автомобили да бъдат внимателни – има навалял и разтопен сняг. Към момента няма заледяване.
„Призоваваме гражданите да бъдат внимателни и при възможност да ограничат придвижването си навън – вятърът продължава да бъде силен и опасен. Приоритетно ще се почистват клони и дървета, които биха затруднили движението. Останалата част ще бъде почистена след отминаване на бурята и нормализиране на вятъра.“, съобщават от морската администрация.

Временно се затворен за преминаване от автомобили подходът при пешеходната алея за кв. „Василико“.

Автомобилите могат да се движат от пътната връзка при къмпинг Нестинарка или при Противопожарната служба в Царево.

При нормализиране на метеорологичните условия преминаването от затворения участък ще бъде възстановено.

 

 

Източници:БНТ, БТА, БНР

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *