25.07.2024

България е във втора урна на Лигата на нациите

България ще бъде във втора урна на Лига С на новото издание на турнира Лига на Нациите на УЕФА, обяви европейската централа. България завърши на 2-а позиция в предходното издание, когато при вече бившия селекционер Младен Кърстаич тимът завърши с победи над Гибралтар и над Република Северна Македония като гост. Именно тези резултати поставят лъвовете във втората урна, а не в трета.

Жребият за следващото издание ще се тегли на 8-и февруари, а в Лига С 16-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи по четири отбора. Новото тази година е, че не само първите отбори ще се изкачват в Лига В.

Шанс ще има и за заелите 2-ите места, които ще играят плейоф на разменено гостуване с предпоследен тим от съответната група на Лига В.

Единствената неяснота в Лига С е дали в четвърта урна ще бъде Гибралтар или Литва. Двата тима ще се срещнат в директен мач през март, който ще определи кой остава в третото ниво на турнира и кой слиза в четвъртото. Това се налага заради поредното изваждане на руския национален отбор от международния футбол в следствие на войната, която тази страна води срещу Украйна.

Самият жребий ще бъде изтеглен на 8-и февруари в Париж по време на редовния конгрес на УЕФА.

Разпределението в урните означава, че България няма как да се падне в една група с отборите на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. За момента УЕФА не е уточнила календара, но със сигурност мачовете ще започнат в първата седмица на септември. При жребия в Лига С ще бъде взета и една специфика от политически характер – отборите на Армения и Азербайджан няма как да бъдат изтеглени в една група.

Разпределение на урните за Лига на Нациите в Лига С:

Първа урна: Румъния, Швейцария, Армения, Люксембург

Втора урна: Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови

Трета урна: Република Северна Македония, Северна Ирландия, Кипър

Четвърта урна: Беларус, Литва или Гибралтар, Естония, Латвия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *