Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Политика

Желязков: Австрия не може да налага условия за членство в Шенген

Австрия не може да налага условия за членство в Шенген. Това смята председателят на 49-ото Народно събрани Росен Желязков.

„Не мисля, че една държава-членка може да налага каквито и да е условия, защото това означава, че тя говори от името на всички в Европейския съюз, без да има мандат. Не мисля, че която и да е страна има мандат и от Комисията, и от Европейския парламент“, категоричен е Желязков. Според него България категорично отговаря на критериите за членство в Шенгенското пространство.

Той коментира и бюджета за 2024 г. По думите му финансовата рамка ще бъде приета преди празниците.

„Като дата, зависи и от графика на приемането и на Конституцията, така че ще бъде в един от дните – 20, 21, 22 декември“, уточни председателят на парламента.И припомни, че в бюджета са заложение 1,8 млрд. лева за инвестиционни разходи за общините.

„Това е по индикативен размер. И по видове работи и дейности за инфраструктурни проекти, свързани с пътната, ВиК инфраструктурата, с благоустрояването на общините до конкретни проекти, които трябва да бъдат довършени до 31 декември 2026 г.“, обясни той. Желязков поясни, че това са проекти с висока степен на готовност за изпълнение и финансиране, което, увери той, ще бъде гарантирано през 2024 г.

Попитан очаква ли да има напрежение по определени точки на държавния бюджет за 2024 г., председателят на парламента отговори следното:

„В бюджета винаги има напрежение, защото това е спор за политики. Това е начинът всяка политическа сила да представи себе си пред обществото за алтернативите, които може да предложи, свързани с управлението на публичните финанси“.

Източник: БГНЕС

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *