Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Нейнски: Тези, които не са в Шенген, не трябва да платят членството си с приемането на допълнителни бежанци

Новото изискване според мен не е логично, защото България и Румъния няма как да изпълняват повече условия за приемането им в Шенген. Освен това България изпълнява своите ангажименти, като страна членка на ЕС. Ние сме първа държава на влизане и не веднъж сме настоявали, че в правилата в момента се извършва реформа в пакта за миграция и убежище.

Ние настояваме отговорностите ни да бъдат балансирани, също така и със солидарност. Тези, които не са все още приети в Шенген, не трябва да платят членството си с приемането на допълнителни бежанци. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски по отношение на новото изискване към България да приеме повече бежанци.

„Би било грешка да се обвързва темата с миграцията и бежанците с темата за Шенген. Връзката между двете съществува само по отношение на контрола на границите, което е нормално“, каза тя.

На въпроса дали приемането ни във „въздушен“ Шенген променя ситуацията на страната бившият министър подчерта, че още има много голяма неяснота.

„Днес има Залцбургски форум, който в момента се провежда в Словения, която временно председателства. На него вътрешните министри на България, Австрия и Румъния ще се срещнат да обсъдят тази позиция на Австрия. Аз я приемам като преговорна позиция, нищо повече.

Защото тя е много неясна, да не говорим, че наред с логични неща, които България изпълнява. Ние имаме много сътрудничество с „Фронтекс“, сега Австрия казва трябва три пъти повече представители и много повече ангажимент към структурата на ЕК, което е нормално. Да се засили граничния контрол между България и Румъния, респективно Румъния и Унгария, което също е нормално“, коментира тя.

Темата за засилване на присъствието във „Фронтекс“, изпращането на служители – ние и сега сътрудничим с Австрия. Има специални представители на Австрия и Нидерландия, с които искаме да покажем критериите. Всички европейски държави са единодушни, че България и Румъния покриват всички необходими критерии и изведнъж се появява ново условие – да приемем бежанци. Смятам, че трябва да реагираме с внимание. Трябва да се продължат преговорите с Шенген, защото не бива да забравяме, че Австрия е една от двете държави, която ни възпира. Това посочи още Нейнски.

България и Румъния трябва да действат много синхронизирано. И ние не трябва да допуснем да бъдем разделени от Румъния. Още повече, че доказано и двете държави наистина са изпълнили всичко, което ЕС изисква. Ние трябва да действаме в синхрон. Можем да отстояваме категорично и аргументирано своите позиции и да бъдем последователни. Това уточни бившият министър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *