24.07.2024

Михаил Миков: Властта е тази, която сближава

Противопоставянето е поза, а властта е тази, която сближава. Консумирането на власт сближава. Към края на редовното правителство на Денков се действа в единен строй – няма политически различия, няма ги и междуличностните различия, широко експонирани в предизборната кампания. Това коментира бившият председател на парламента и вътрешен министър Михаил Миков в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Според него приемането на коалицията означава апатия у избирателите.

„Обществената енергия е на ниско равнище. Няма политически дразнител, идея или формация, която да се яви като алтернатива на днешното статукво.“

Михаил Миков определи като циничен избора на новите конституционни съдии след приемането на поправките в основния закон.

„Тази стъпка се прави, след като две години не е попълнен мандатът. Решението, с което се избират за 9-годишен мандат, след като е ясно, че тук става въпрос за друго тълкуване на Конституцията, всичко това е арогантно, вулгарно и нагло. Чест прави на адвокатската гилдия, че казва каквото мисли“, коментира Миков.

Управляващите ще се разберат и за ръководителите на регулаторите, смята той. „Стои въпросът функционира ли нормално демокрацията, когато т.нар. независими регулатори се попълват в рамките на такъв тип политическа конфигурация“, заяви той.

Определи като прецедент факта, че опозицията все повече се изключва от работата на парламента, от ръководствата на комисиите.

„Сега се прави заради „Възраждане“, но то засяга всички опозиционни партии. Опозицията разбира, че и да има реакция в това време на консолидиране на управлението, тя няма да бъде кой знае колко чута. Днес е тази опозиция, само че практиките на управляващото мнозинство утре могат да се харесат на някой друг.

В опозицията също има разделителни линии, защото всеки се бори за собствената си идентификация и влияние, коментира още Михаил Миков.

„БСП деградира и не може да представлява интересите на лява България, все по-трудно намира път да поставя въпросите, които вълнуват обикновените хора в България. Търсенето на врагове продължава постоянно, самоизяждането продължава постоянно“, смята бившият председател на левицата.

БНТ, „Говори сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *