Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Проф. Тодор Кантарджиев: В момента България е подготвена за диагностика и овладяване на епидемични заболявания

Няколко пъти сме се сблъсквали със ситуации с Болест „Х“, т.е. някоя, която може да предизвика епидемия или масова смъртност. Това каза бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Той обясни, че за Болестта „Х“ за първи път се е заговорило през 2018 г. „Това е хипотеза за някакво ново заболяване, което може да причини пандемия и за което трябва да сме подготвени. Най-вероятно някаква мутация в някакъв причинител на зооноза – заболяване при животните, да се прехвърли към човека. Коронавирусът беше горе-долу това. След като от 2018 г. се говори за нещо подобно, през 2020 г. трябваше да сме по-подготвени“, смята Кантарджиев.

Друга Болест „Х“ е маймунската шарка. Националният център по заразни и паразитни болести е имал готова диагностика и затова е овладял първите случаи у нас. За адекватната подготовка на центъра се е работело години преди това, посочи професорът.

„Продължаваме да работим, за да имаме диагностика на всички съществуващи болести по света и ако някой се върне от чужбина болен или по някакъв начин се внесе някаква инфекция, да сме наясно за какво става дума.“

Според Тодор Кантарджиев в момента България е подготвена за диагностика и овладяване на епидемични заболявания.

БНТ, „Говори сега“

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *