Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Министърът на правосъдието: Няма правова държава без свободна и независима адвокатура

Няма правова държава без свободна и независима адвокатура, каза министърът на правосъдието Атанас Славов при откриването на общото събрание на адвокатите в страната.

Това, че адвокатурата успя да запази високо достойнство е важно за обществото, каза Славов.

Деморкатизацията все още не е консолидаирана. Има тежки промени, които се опитваме да решим, каза министърът.

Признание за ролята на адвокатурата е, че в редица закони вече е предвидено участие на адвокатите, тяхното номиниране в различни органи. В Закона за съдебната власт Висшият адвокатски съвет ще може да излъчва представители в двата адвокатски съвета, посочи още министърът.

Важно е в тези дни, когато виждаме мрежите на влияние в съдебната система и прокуратурата, стигнали на високи нива, адвокатурата да е достатъчно взискателна към своите представители, участвали в това, каза Славов.

Общата европейска политика за сигурност се адаптира към новите обстоятелства, посочи председателят на Народното събрание Росен Желязков по повод две години от пълномащабната война на Русия в Украйна. Според него младите хора са най-уязвимата част от населението и те трябва добре да знаят и разбират процесите, които се случват и защо България подкрепя Украйна в този конфликт. Желязков коментира и рисковете от разрастването на конфликта.

„Страната, с която споделяме общи исторически и морално-нравствени ценности. Страна, която води, своята войната така, че да не се пренесе на запад и на югозапад. Война, която трябва да преустанови разбирането и схващането за Русия, и мир, който в определени посоки се мултиплицира и на балканите за промяна на сферите на влияние, и за промяна на териториалната цялост на държавите. Не е клише да се каже, че войната, която се води в Украйна, е за бъдещото на Европа.

За това общата европейска политика за сигурност в Европа и политиката на ЕС търпи своите промени, за да се адаптира към обстоятелствата и в т. чл. да адаптира икономиката и индустрията за нуждите и очакванията на деня. Бидейски свидетел на този реализъм за усещането на война в Украйна знам, че за да вярваме и да се надяваме на мир трябва да сме подготвени за война. За съжаление младите са най-уязвимата част. На вас ви е нужен кураж и смелостта да познавате процесите, да се готвите за тези предизвикателства и да имате ясна перспектива на коя страна трябва да бъдем“, каза председателят на Народното събрание.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *