Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Съдът в Ню Йорк глоби Тръмп с 454 милиона долара по делото за финансова измама

Съдия в Ню Йорк нареди официално Доналд Тръмп да плати над 454 милиона долара, след като беше признат за виновен, че е манипулирал данни за нетното си състояние. Решението беше постановено по граждански иск за измама срещу бившия президент, внесен от главния прокурор на щата Ню Йорк, съобщиха агенциите.

Сумата включва наложеното на 16 февруари на Тръмп от съдия Артър Енгорън от щатския съд в Манхатън наказание в размер на 354,9 млн. долара, плюс лихвите, след дело без съдебни засадатели, продължило над три месеца. Така общият размер на глобата, която бившият президент беше осъден да заплати, нарасна с почти 100 млн. долара.

Информацията беше обявена тази вечер от съда в щата Ню Йорк, съобщи БТА.

На 16 февруари Тръмп беше признат от съда за виновен по гражданско дело за измама при оценките на активите на компанията му „Тръмп Организейшън“ (Trump Organization) и му наложи парична глоба в размер на около 355 млн. долара. Освен това на републиканеца беше забранено за срок от три години да „работи като служител или директор на каквито и да било корпорации на територията на щата Ню Йорк и да кандидатства за кредити от финансови институции, регистрирани в щата“. Тръмп обяви, че ще обжалва решението.

При произнасянето на решението от 16 февруари съдия Енгорън нареди и всеки от двамата големи синове на бившия президент, Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп, да плати по близо 4,7 милиона долара глоба, а бившият финансов директор на „Тръмп Организейшън“ Алън Уайсълбърг – 1,1 млн. долара. И трите суми трябва да бъдат платени с лихвите.

Искът беше внесен в съда през септември 2022 г. от главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс. Според обвинението компанията „Тръмп Организейшън“ е предоставила неверни данни за стойността на активите си, за да си осигури по-благоприятни условия по сключени заеми и застраховки. Реалната цена на активите е била завишена от сумата от 2,23 милиарда долара на 3,6 млрд. долара.

Прокуратурата уточнява, че изкуственото увеличение на стойността им засяга имението на Тръмп във Флорида, апартаментите му в небостъргача „Тръмп Тауър“ (Trump Tower) в Манхатън, както и редица офис сгради и комплекси за голф. Според защитата обвиненията са безпочвени, а цената на активите е възможно с течение на времето да се е променила и да е нараснала заради обективни обстоятелства.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *